- Др.
- Айгүл Усубалиева
- Инженердик факультети
- Тамак-аш инженериясы бөлүмү
- ausubalieva@manas.edu.kg
Билими
Тил билүү деңгээли
A1: Beginner A2: Elementary B1: Pre-Intermediate B2: Intermediate C1: Upper-Intermediate C2: Advanced
Диссертациялары
Илимий багыттары
Тамак-аш технологиясы, Тамак-аш жана суусундук
Илимий даражалары
Берген сабактары
GMB-423 Тамак-аш инженерлигиндеги өзгөчө темалар
MUH-401 Жашоо коопсуздугу
GMB-331 Тамак-аш жана биологиялык активдүү кошулмалар
GMB-327 Тамактануу физиологиясы
GMB-325 Рационалдуу тамактануунун негиздери
GMB-203 Физикалык жана коллоиддик химия
GID-472 Жашоо-тиричилик коопсуздугу
GID-452 Квалификациялык бүтүрүү иши ii
GID-451 Квалификациялык бүтүрүү иши i
GID-447 Азык-түлүк коопсуздугу
GID-439 Консерваланган азыктарды өндүрүү технологиясы жана жабд
KMM-433 Жашоо-тиричилик коопсуздугу
EEM-407 Жашоо-тиричилик коопсуздугу
GMB-326 Тамак-аш биотехнологиясы
GMB-306 Тамак-аш өндүрүшүнүн жабдыктары
GMB-304 Тамак-аш чийки заттарын жана чала даярдамаларды сактоо
GMB-211 Аналитикалык химия
KMM-203 Аналитикалык химия жана физико-химиялык анализ ыкмалары
STJ-202 Практика ii (жалпы инженердик)
GID-380 Тамак-аш инженерлигиндеги өзгөчө темалар
GID-335 Тамактануу физиологиясы
GID-328 Тамак-аш өндүрүшүнүн жабдыктары (курстук иш)
GID-318 Тамак-аш жана биологиялык активдүү кошулмалар
GID-314 Тамак-аш технологиясы i
STJ-102 Практика i (тамак-аш өндүрүшү менен таанышуу)
BTZ-452 Дипломдук иш ii
BTZ-451 Дипломдук иш i
GID-337 Тамак азыктарындагы зыяндуу заттар жана токсикология
GID-333 Коллоиддик химия
GID-203 Физикалык жана коллоиддик химия
KMM-109 Жалпы химия
GID-108 Азык-түлүк чийки заттарына товардык-техн.к баа берүү
GID-331 Тамак аш кошмолору жана токсикология
GID-329 Тамактануу физиологиясы
GID-486 Тамак-аш инжен.деги өзгөчө темалар: тамак-аш өндүрүшү
GID-485 Тамак-аш инженер.деги өзгөчө темалар: технология
GID-431 Тамак-аш технология лабораториясы
GID-449 Тамак-аштын сапатын камсыздоо
GID-344 Механикалык ажыратуу процесстери
KMÜ-111 Химия i
FEN-102 Азыркы табият таануунун концепциялары
KMÜ-404 Иш коопсуздугу
KMÜ-325 Өлчөм таануу, стандартташтыруу жана тастыкташтыруу
KİM-313 Коллоиддик химия
KİM-111 Жалпы химия
KMÜ-452 Бүтүрүү иши ii
KMÜ-451 Бүтүрүү иши i
KMÜ-446 Жашоо коопсуздугу
STJ-302 Практика ii
KMÜ-316 Метрология, стандартизация жана сертификация
KMÜ-314 Мембраналык бөлүү процесстери
YÖD-304 (курстук иш)
YÖD-302 (курстук иш)
KMÜ-432 Химиялык инженерия лабораториясы iii
KMÜ-306 Химиялык инженерия лабораториясы ii
KMÜ-552 Химия инженерия спецификасы
KMÜ-307 Инженериядагы материалдарды таануу
KİM-212 Аналитикалык химия
KİM-108 Аналитикалык химия
KMU-536 Химиялык реакторлорду долбоорлоо
KMÜ-311 Механикалык бөлүү процесстери
KMÜ-310 Реактордун жабдылышы
KMÜ-303 Кинетикалык инженерия
Административдик кызматтары
-
Жетекчилык кылган диссертация темалары
SCI, SCI-E, SSCI жана AHCI индекстүү журналдарда басылган макалалары
- N.TOTUBAYEVA, A.USUBALİYEVA, Z.Tokpaeva, K.KOCOBAYEV, V.Terekhova. (2022). Ecological Assessment of Technogenically Disturbed Soils of the Mountain Ecosystems of Kyrgyz Republic Based on the TRIAD Method. POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES, 31(3), 2265-2272. DOI: 10.15244/pjoes/143509. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000791445800002.
- Р.Элеманова, М.М.Мусульманова, C.ÖZBEKOVA, A.USUBALİYEVA, R.A.A.TEGİN, A.DEYDİEV, Ж.Сманалиева. (2022). Rheological, microbiological and sensory properties of fermented khainak milk fermented with different starter cultures. International Dairy Journal, 105453(134), 105453. DOI: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105453. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000842981900012.
Башка журналдарда басылган макалалары
- A.USUBALİYEVA, C.ÖZBEKOVA, M.Musulmanova, J.Smanalieva, R.Elemanova. (2024). COMPARATIVE STUDY OF FERMENTATION PROCESSES OF YAK AND COW MILK. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 13(4), e10024. https://doi.org/10.55251/jmbfs.10024.
- A.USUBALİYEVA, M.Musulmanova, A.Saalieva. (2024). Feeding ration of yaks of the Kyrgyz population and its influence on the biochemical composition of milk. Food Systems, 7(1), 91-98. https://doi.org/10.21323/2618-9771-2024-7-1-91-98.
- A.USUBALİYEVA, М.М.М.. (2024). СЕЗОННЫЕ ИЗМЕНЕНИЯ МИКРОНУТРИЕНТНОГО СОСТАВА МОЛОКА ЯКОМАТОК КЫРГЫЗСКОЙ ПОПУЛЯЦИИ. Научные исследования в Кыргызской Республике, 3(3), 49-60. http://journal.vak.kg.
- A.USUBALİYEVA, A.DEYDİEV, C.ÖZBEKOVA, M.Musulmanova, A.Saalieva, A.Aralbeka Kyzy. (2023). THE PROCESS OF YAK MILK FERMENTATION BY POLYCOMPONENT STARTER CULTURE. Online Journal of Animal and Feed Research, 13(6), 426 - 432. https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2023.59.
- A.USUBALİYEVA, A.DEYDİEV, A.Aralbeka Kyzy. (2022). Кыргызстандагы Нарын областындагы топоз сүтүнүнүн балуулугу. Известия КГТУ им. И. Раззакова, 3(63), 172-175. https://kstu.kg/bokovoe-menju/zhurnal-izvestija-kgtu-imirazzakova/arkhiv.
- A.USUBALİYEVA, N.TOTUBAYEVA, V.Eyiz, I.Tontul. (2022). Chemical Composition and Antioxidant Activity of Sea-Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Grown in Issyk-Kul Region, Kyrgyz Republic. Akademik Gıda, 20(4), 321-328. DOI: 10.24323/akademik-gida.1224265.
- K.SARTOVA, A.USUBALİYEVA, К.Г, A.G. (2020). Химическая переработка отходов биомассы местного растительного сырья. . Известия КГТУ им.Разакова , (5), 433-436. .https://elibrary.ru › item.
- А.Саалиева, A.USUBALİYEVA. (2020). О возможности использования нетрадиционного сырья в производстве функциональных молочных продуктов. Известия Кыргызского государственного технического университета им. И. Раззакова, 55(3), 343-350. https://elibrary.ru/item.asp?id=46121614.
- A.USUBALİYEVA, A.MACİTOVA, C.ÖZBEKOVA, А.Н.Б.. (2018). ИССЛЕДОВАНИЕ АСКОРБИНОВОЙ КИСЛОТЫ (ВИТАМИН С) И БЕТА-КАРОТИНА В ОВОЩАХ ВЫРАЩЕННЫХ В ПАРНИКОВЫХ УСЛОВИЯХ ЧУЙСКОЙ ОБЛАСТИ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана, 2(-), 41-44. http://science-journal.kg/ru/journal/1/archive/11314.
- A.USUBALİYEVA, Б.Мира, H.Hintelmann, R.Judge. (2013). The content of zinc, copper, lead and cadmium in some vegetables of Kyrgyzstan. Pakistan Journal of Food Sciences, 23(4), 189-193. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20143298908.
Докладдары
- A.USUBALİYEVA. YAK MILK AS A ALTERNATIVE RAW MATERIAL. 8. INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS. Baku- AZERBAYCAN, 2024. DOI: https://www.isarconference.org/bilimsel. https://www.isarconference.org/bilimsel.
- A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, Т.Джунушалиева. FUNCTIONAL MILK-BASED PRODUCTS IN HUMAN NUTRITION. 7th ASIA PACIFIC International Modern Sciences Congress. November 4-5, 2022 Jaka, 2022. DOI: https://en.iksadasia.org/_files/ugd/614b1f_251425631ded47719ec4a72b81883c45.pdf. https://en.iksadasia.org/_files/ugd/614b1f_251425631ded47719ec4a72b81883c45.pdf.
- A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, А.Сабырбекова. MILK WHEY, PROPERTIES AND APPLICATIONS. LATIN AMERICAN INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL AND APPLIED SCIENCES-III, 2022. DOI: https://www.iksadamerica.org/_files/ugd/4ec152_4f7d9433eb9041449aeb50648012c50b.. https://www.iksadamerica.org/_files/ugd/4ec152_4f7d9433eb9041449aeb50648012c50b.pdf.
- A.USUBALİYEVA, Dr.A.A.A.Mohdaly. EVALUATION OF TRACE ELEMENT CONTENTS IN FIELD-GROWN VEGETABLES IN CHUY REGION, KYRGYZ REPUBLIC. 3. INTERNATIONAL NEW YORK CONFERENCE ON EVOLVING TRENDS IN INTERDISCIPLINARY RES, 2020. DOI: https://gavsispanel.gelisim.edu.tr/Document/etuncer/20201205134422322_9cf70992-a. file:///C:/Users/aigusu/Downloads/NY_Book_2020.pdf.
- A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, А.Аралбек кызы. МОЛОКО ЯКА КАК ЦЕННЫЙ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКТ СО ВРЕМЕН КОЧЕВНИКОВ. 3rd INTERNATIONAL BILTEK CONFERENCE ON SCIENCE, TECHNOLOGY & CURRENT DEVELOPMENT, 2020. DOI: https://www.academia.edu/43559445/Full_Texts_3rd_INTERNATIONAL_BILTEK_CONFERENCE. file:///C:/Users/aigusu/Desktop/Makala_Adana_2020.pdf.
- A.USUBALİYEVA, А.Саалиева. ЯКОВОДСТВО КАК ПЕРСПЕКТИВНОЕ НАПРАВЛЕНИЕ В ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ КЫРГЫЗСКОЙ РЕСПУБЛИКИ. «Advances in Science and Technology» XXIV Международная научно-практическая конф, 2019. DOI: http://xn--80aa3afkgvdfe5he.xn--p1ai/AST-24_originalmaket_N-1.pdf#page=45. http://xn--80aa3afkgvdfe5he.xn--p1ai/AST-24_originalmaket_N-1.pdf#page=45.
Китептери
-
Долбоорлору
- К.Сартова, Э.Өмүрзак Уулу, Б.Боркоев, К.Салиева, А.Усубалиева, А.Мажитова, К.Г, С.Ш, Д.А, А.Г. Жергиликтүү өсүмдүк сырьелорунун калдыктарын кайрадан иштетүүнүн технологиясын иштеп чыгуу. 0007671.
- М.м.Мусульманова, Р.Элеманова, А.Усубалиева, А.Саалиева, А.Сабырбекова, Ж.Сманалиева, Н.Дюшеева, Н.Турганбаева, Д.Исакова. Топоздун жана анын гибриддеринин сүттөрүн комплекстик иштетүүнүн негизинде дизайнердик тамак-аш азыктарынын курамын жана касиеттерин калыптандыруудагы илимий-практикалык негиздери. #007652.
- А.Дейдиев, А.Усубалиева, Ы.Тонтул, С.Туркер, Ж.Өзбекова, А.Бодошов. Чүй областындагы мөмө-шире өндүрүшүнүн алма калдыгынан функционалдык мөмө батончигин өндүрүү. KTMU-BAP-2019.FBE.04.
Патенттери
- A.USUBALİYEVA, M.Musulmanova, A.Saalieva. Сүт сары суусунун негизинде "Салкынкуч" суусундугу. Жеке, №2359 Кыргыз Республикасы. № 20220048.1. жок.