User Pic

Көчүрүү

  • Др.
  • Айгүл Усубалиева
  • Инженердик факультети
  • Тамак-аш инженериясы бөлүмү
  • ausubalieva@manas.edu.kg

Билими

1Бакалавр1992 - 1996«Консервалоо технологиясы», И. Раззаков атындагы Кыргыз Техникалык Университети
2Магистр1996 - 1997Консервалардын жана тамак-аш концентраттарынын технологиясы, И. Раззаков атындагы Кыргыз Мамлекеттик Техникалык Университет
3Ph.D1999 - 2001Химия, И. Раззаков атындагы Кыргыз Мамлекеттик Техникалык Университет

Тил билүү деңгээли

#ТилУгуп түшүнүүОкуп түшүнүүӨз ара сүйлөшүүОозеки түшүндүрүүЖазуу
1АнглисчеB1B1B1B1B1
2ТүркчөB2B2C1B2B1

A1: Beginner    A2: Elementary    B1: Pre-Intermediate    B2: Intermediate    C1: Upper-Intermediate    C2: Advanced

Диссертациялары

1Доктордук диссертация2007Өсүмдүк тамак аш продуктуларында жездин, цинктин, кадмийдин жана коргошундун топтолушунун физика-химиялык негиздери
Химия, И. Раззаков атындагы Мамлекеттик Кыргыз Техникалык Университети

Илимий багыттары

Тамак-аш технологиясы, Тамак-аш жана суусундук

Илимий даражалары

1Др.2008Химия, И.Раззаков атындагы Кыргыз Техникалык Университети

Берген сабактары

GMB-423 Тамак-аш инженерлигиндеги өзгөчө темалар

MUH-401 Жашоо коопсуздугу

GMB-331 Тамак-аш жана биологиялык активдүү кошулмалар

GMB-327 Тамактануу физиологиясы

GMB-325 Рационалдуу тамактануунун негиздери

GMB-203 Физикалык жана коллоиддик химия

GID-472 Жашоо-тиричилик коопсуздугу

GID-452 Квалификациялык бүтүрүү иши ii

GID-451 Квалификациялык бүтүрүү иши i

GID-447 Азык-түлүк коопсуздугу

Толук көрсөт...

GID-439 Консерваланган азыктарды өндүрүү технологиясы жана жабд

KMM-433 Жашоо-тиричилик коопсуздугу

EEM-407 Жашоо-тиричилик коопсуздугу

GMB-326 Тамак-аш биотехнологиясы

GMB-306 Тамак-аш өндүрүшүнүн жабдыктары

GMB-304 Тамак-аш чийки заттарын жана чала даярдамаларды сактоо

GMB-211 Аналитикалык химия

KMM-203 Аналитикалык химия жана физико-химиялык анализ ыкмалары

STJ-202 Практика ii (жалпы инженердик)

GID-380 Тамак-аш инженерлигиндеги өзгөчө темалар

GID-335 Тамактануу физиологиясы

GID-328 Тамак-аш өндүрүшүнүн жабдыктары (курстук иш)

GID-318 Тамак-аш жана биологиялык активдүү кошулмалар

GID-314 Тамак-аш технологиясы i

STJ-102 Практика i (тамак-аш өндүрүшү менен таанышуу)

BTZ-452 Дипломдук иш ii

BTZ-451 Дипломдук иш i

GID-337 Тамак азыктарындагы зыяндуу заттар жана токсикология

GID-333 Коллоиддик химия

GID-203 Физикалык жана коллоиддик химия

KMM-109 Жалпы химия

GID-108 Азык-түлүк чийки заттарына товардык-техн.к баа берүү

GID-331 Тамак аш кошмолору жана токсикология

GID-329 Тамактануу физиологиясы

GID-486 Тамак-аш инжен.деги өзгөчө темалар: тамак-аш өндүрүшү

GID-485 Тамак-аш инженер.деги өзгөчө темалар: технология

GID-431 Тамак-аш технология лабораториясы

GID-449 Тамак-аштын сапатын камсыздоо

GID-344 Механикалык ажыратуу процесстери

KMÜ-111 Химия i

FEN-102 Азыркы табият таануунун концепциялары

KMÜ-404 Иш коопсуздугу

KMÜ-325 Өлчөм таануу, стандартташтыруу жана тастыкташтыруу

KİM-313 Коллоиддик химия

KİM-111 Жалпы химия

KMÜ-452 Бүтүрүү иши ii

KMÜ-451 Бүтүрүү иши i

KMÜ-446 Жашоо коопсуздугу

STJ-302 Практика ii

KMÜ-316 Метрология, стандартизация жана сертификация

KMÜ-314 Мембраналык бөлүү процесстери

YÖD-304 (курстук иш)

YÖD-302 (курстук иш)

KMÜ-432 Химиялык инженерия лабораториясы iii

KMÜ-306 Химиялык инженерия лабораториясы ii

KMÜ-552 Химия инженерия спецификасы

KMÜ-307 Инженериядагы материалдарды таануу

KİM-212 Аналитикалык химия

KİM-108 Аналитикалык химия

KMU-536 Химиялык реакторлорду долбоорлоо

KMÜ-311 Механикалык бөлүү процесстери

KMÜ-310 Реактордун жабдылышы

KMÜ-303 Кинетикалык инженерия

Административдик кызматтары

-

Жетекчилык кылган диссертация темалары

1
Магистр
Анара Аралбек кызы
2022
YAK SÜTÜNÜN TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRMASI

SCI, SCI-E, SSCI жана AHCI индекстүү журналдарда басылган макалалары

  1. N.TOTUBAYEVA, A.USUBALİYEVA, Z.Tokpaeva, K.KOCOBAYEV, V.Terekhova. (2022). Ecological Assessment of Technogenically Disturbed Soils of the Mountain Ecosystems of Kyrgyz Republic Based on the TRIAD Method. POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES, 31(3), 2265-2272. DOI: 10.15244/pjoes/143509. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000791445800002.
  2. Р.Элеманова, М.М.Мусульманова, C.ÖZBEKOVA, A.USUBALİYEVA, R.A.A.TEGİN, A.DEYDİEV, Ж.Сманалиева. (2022). Rheological, microbiological and sensory properties of fermented khainak milk fermented with different starter cultures. International Dairy Journal, 105453(134), 105453. DOI: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105453. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000842981900012.

Башка журналдарда басылган макалалары

  1. A.USUBALİYEVA, C.ÖZBEKOVA, M.Musulmanova, J.Smanalieva, R.Elemanova. (2024). COMPARATIVE STUDY OF FERMENTATION PROCESSES OF YAK AND COW MILK. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 13(4), e10024. https://doi.org/10.55251/jmbfs.10024.
  2. A.USUBALİYEVA, M.Musulmanova, A.Saalieva. (2024). Feeding ration of yaks of the Kyrgyz population and its influence on the biochemical composition of milk. Food Systems, 7(1), 91-98. https://doi.org/10.21323/2618-9771-2024-7-1-91-98.
  3. A.USUBALİYEVA, М.М.М.. (2024). СЕЗОННЫЕ ИЗМЕНЕНИЯ МИКРОНУТРИЕНТНОГО СОСТАВА МОЛОКА ЯКОМАТОК КЫРГЫЗСКОЙ ПОПУЛЯЦИИ. Научные исследования в Кыргызской Республике, 3(3), 49-60. http://journal.vak.kg.
  4. A.USUBALİYEVA, A.DEYDİEV, C.ÖZBEKOVA, M.Musulmanova, A.Saalieva, A.Aralbeka Kyzy. (2023). THE PROCESS OF YAK MILK FERMENTATION BY POLYCOMPONENT STARTER CULTURE. Online Journal of Animal and Feed Research, 13(6), 426 - 432. https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2023.59.
  5. A.USUBALİYEVA, A.DEYDİEV, A.Aralbeka Kyzy. (2022). Кыргызстандагы Нарын областындагы топоз сүтүнүнүн балуулугу. Известия КГТУ им. И. Раззакова, 3(63), 172-175. https://kstu.kg/bokovoe-menju/zhurnal-izvestija-kgtu-imirazzakova/arkhiv.
  6. A.USUBALİYEVA, N.TOTUBAYEVA, V.Eyiz, I.Tontul. (2022). Chemical Composition and Antioxidant Activity of Sea-Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Grown in Issyk-Kul Region, Kyrgyz Republic. Akademik Gıda, 20(4), 321-328. DOI: 10.24323/akademik-gida.1224265.
  7. K.SARTOVA, A.USUBALİYEVA, К.Г, A.G. (2020). Химическая переработка отходов биомассы местного растительного сырья. . Известия КГТУ им.Разакова , (5), 433-436. .https://elibrary.ru › item.
  8. А.Саалиева, A.USUBALİYEVA. (2020). О возможности использования нетрадиционного сырья в производстве функциональных молочных продуктов. Известия Кыргызского государственного технического университета им. И. Раззакова, 55(3), 343-350. https://elibrary.ru/item.asp?id=46121614.
  9. A.USUBALİYEVA, A.MACİTOVA, C.ÖZBEKOVA, А.Н.Б.. (2018). ИССЛЕДОВАНИЕ АСКОРБИНОВОЙ КИСЛОТЫ (ВИТАМИН С) И БЕТА-КАРОТИНА В ОВОЩАХ ВЫРАЩЕННЫХ В ПАРНИКОВЫХ УСЛОВИЯХ ЧУЙСКОЙ ОБЛАСТИ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана, 2(-), 41-44. http://science-journal.kg/ru/journal/1/archive/11314.
  10. A.USUBALİYEVA, Б.Мира, H.Hintelmann, R.Judge. (2013). The content of zinc, copper, lead and cadmium in some vegetables of Kyrgyzstan. Pakistan Journal of Food Sciences, 23(4), 189-193. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20143298908.

Докладдары

  1. A.USUBALİYEVA. YAK MILK AS A ALTERNATIVE RAW MATERIAL. 8. INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS. Baku- AZERBAYCAN, 2024. DOI: https://www.isarconference.org/bilimsel. https://www.isarconference.org/bilimsel.
  2. A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, Т.Джунушалиева. FUNCTIONAL MILK-BASED PRODUCTS IN HUMAN NUTRITION. 7th ASIA PACIFIC International Modern Sciences Congress. November 4-5, 2022 Jaka, 2022. DOI: https://en.iksadasia.org/_files/ugd/614b1f_251425631ded47719ec4a72b81883c45.pdf. https://en.iksadasia.org/_files/ugd/614b1f_251425631ded47719ec4a72b81883c45.pdf.
  3. A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, А.Сабырбекова. MILK WHEY, PROPERTIES AND APPLICATIONS. LATIN AMERICAN INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL AND APPLIED SCIENCES-III, 2022. DOI: https://www.iksadamerica.org/_files/ugd/4ec152_4f7d9433eb9041449aeb50648012c50b.. https://www.iksadamerica.org/_files/ugd/4ec152_4f7d9433eb9041449aeb50648012c50b.pdf.
  4. A.USUBALİYEVA, Dr.A.A.A.Mohdaly. EVALUATION OF TRACE ELEMENT CONTENTS IN FIELD-GROWN VEGETABLES IN CHUY REGION, KYRGYZ REPUBLIC. 3. INTERNATIONAL NEW YORK CONFERENCE ON EVOLVING TRENDS IN INTERDISCIPLINARY RES, 2020. DOI: https://gavsispanel.gelisim.edu.tr/Document/etuncer/20201205134422322_9cf70992-a. file:///C:/Users/aigusu/Downloads/NY_Book_2020.pdf.
  5. A.USUBALİYEVA, А.Саалиева, А.Аралбек кызы. МОЛОКО ЯКА КАК ЦЕННЫЙ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКТ СО ВРЕМЕН КОЧЕВНИКОВ. 3rd INTERNATIONAL BILTEK CONFERENCE ON SCIENCE, TECHNOLOGY & CURRENT DEVELOPMENT, 2020. DOI: https://www.academia.edu/43559445/Full_Texts_3rd_INTERNATIONAL_BILTEK_CONFERENCE. file:///C:/Users/aigusu/Desktop/Makala_Adana_2020.pdf.
  6. A.USUBALİYEVA, А.Саалиева. ЯКОВОДСТВО КАК ПЕРСПЕКТИВНОЕ НАПРАВЛЕНИЕ В ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ КЫРГЫЗСКОЙ РЕСПУБЛИКИ. «Advances in Science and Technology» XXIV Международная научно-практическая конф, 2019. DOI: http://xn--80aa3afkgvdfe5he.xn--p1ai/AST-24_originalmaket_N-1.pdf#page=45. http://xn--80aa3afkgvdfe5he.xn--p1ai/AST-24_originalmaket_N-1.pdf#page=45.

Китептери

-

Долбоорлору

  1. К.Сартова, Э.Өмүрзак Уулу, Б.Боркоев, К.Салиева, А.Усубалиева, А.Мажитова, К.Г, С.Ш, Д.А, А.Г. Жергиликтүү өсүмдүк сырьелорунун калдыктарын кайрадан иштетүүнүн технологиясын иштеп чыгуу. 0007671.
  2. М.м.Мусульманова, Р.Элеманова, А.Усубалиева, А.Саалиева, А.Сабырбекова, Ж.Сманалиева, Н.Дюшеева, Н.Турганбаева, Д.Исакова. Топоздун жана анын гибриддеринин сүттөрүн комплекстик иштетүүнүн негизинде дизайнердик тамак-аш азыктарынын курамын жана касиеттерин калыптандыруудагы илимий-практикалык негиздери. #007652.
  3. А.Дейдиев, А.Усубалиева, Ы.Тонтул, С.Туркер, Ж.Өзбекова, А.Бодошов. Чүй областындагы мөмө-шире өндүрүшүнүн алма калдыгынан функционалдык мөмө батончигин өндүрүү. KTMU-BAP-2019.FBE.04.

Патенттери

  1. A.USUBALİYEVA, M.Musulmanova, A.Saalieva. Сүт сары суусунун негизинде "Салкынкуч" суусундугу. Жеке, №2359 Кыргыз Республикасы. № 20220048.1. жок.

Дизайндары

-