User Pic

Көчүрүү

  • Доц.М.А.Др.
  • Айчүрөк Мажитова
  • Инженердик факультети
  • Тамак-аш инженериясы бөлүмү
  • aichurok.mazhitova@manas.edu.kg

Билими

1Бакалавр2003 - 2008Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк Манас университети
2Магистр2008 - 2011Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк Манас университети

Тил билүү деңгээли

#ТилУгуп түшүнүүОкуп түшүнүүӨз ара сүйлөшүүОозеки түшүндүрүүЖазуу
1АнглисчеC1C2B2B2C1
2ОрусчаC2C2C2C2C2
3ТүркчөC2C2C2C2C2

A1: Beginner    A2: Elementary    B1: Pre-Intermediate    B2: Intermediate    C1: Upper-Intermediate    C2: Advanced

Диссертациялары

1Бүтүрүү иши2008Антоцианиндердин тамак-ашта колдонулушу жана концентрленген анар ширесин алуу
Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк “Манас” университети
2Магистрдик диссертация2011Кыргызстанда өсүүчү кээ бир жемиштердин антоциандарынын изилдениши жана копигментация методу аркылуу термостабилдүүлүгүнүн жогорулатылышы
Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк “Манас” университети
3Доктордук диссертация2016Кыргызстандын Чүй аймагында өндүрүлгөн бээ сүтүнүн жана кымыздын касиеттерин изилдөө
Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк “Манас” университети

Илимий багыттары

Аналитикалык химия, Тамак-аш инженериясы, Тамак-аш технологиясы, Тамак-аш жана суусундук

Илимий даражалары

1Др.2012Тамак-аш инженерлиги, Кыргыз-Түрк Манас университети

Берген сабактары

YET-900 Адистик сынак

GID-627 Тамак-аш өндүр-үн таштан-ын биот-ия жолу менен кайра иш

GMB-501 Тамак-аш чийки заттарынын жана даяр азык.касиетин изилд

GMB-427 Сүт азыктарын .өндүрүү технологиясы жана жабдыктары

MUH-301 Жылуулук алмашуу процесстери

GID-612 Тамак азыктарындагы белокторду изилдөө

GMB-511 Масса, энергия жана импульс ташуу кубулуштары

GID-452 Квалификациялык бүтүрүү иши ii

GID-451 Квалификациялык бүтүрүү иши i

MUH-204 Инженердик термодинамика

Толук көрсөт...

GID-442 Кургатуу технологиясы

KMM-402 Химия инженерлиги лабораториясы ii

GID-323 Тамак-аш процесстеринин негиздери ii

STJ-302 Өндүрүштүк практика

BTZ-452 Дипломдук иш ii

BTZ-451 Дипломдук иш i

KMÜ-406 Химия инженерлиги лабораториясы iii

KMM-342 Биохимия инженерлигинин негиздери

GID-333 Рационалдуу тамактануунун негиздери

KMÜ-320 Процесстерди көзөмөлдөө

GID-316 Тамак-аш процесстерин башкаруу

KMÜ-211 Физикалык химия

STJ-202 Окуу практикасы

GID-515 Инженерликтеги реологиялык ыкмалар

GID-510 Тамак-аш чийки затт..жана даяр азык.кас.изилд.зам.мет.

GID-509 Масса,энергия жана импульс ташуу кубулуштары

KMÜ-407 Инструменталдык анализ

GID-344 Механикалык ажыратуу процесстери

KMÜ-336 Механикалык ажыратуу процесстери

KMÜ-332 Биохимия инженерлигинин процесстери

GID-521 Биопрцесстер инженерлиги

KMÜ-425 Жаңы заттардын технологиясы

KMÜ-405 Химия инженерлиги лабораториясы ii

GID-380 Тамак-аш инженерлигиндеги изгичи темалар

KMÜ-322 Химия инженерлиги лабораториясы i

STJ-402 Практика iii

KMÜ-204 Термодинамика

KYM-540 Тереңдетилген биопроцесстер инженерлиги

Административдик кызматтары

#КызматыБөлүмБашталышыБүтүшү
1Декан жардамчысыИнженердик факультети06.04.2022-

Жетекчилык кылган диссертация темалары

1
Магистр
Ажар Макамбай кызы
2022
LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN ''MAYASIZ'' EKMEK YAPIMINDA STARTER OLARAK KULL.

SCI, SCI-E, SSCI жана AHCI индекстүү журналдарда басылган макалалары

  1. A.MAKAMBAY KIZI, A.MACİTOVA, A.K.Altintas, H.Kuleasan. (2024). Application of selected lactic acid bacteria isolates for bread production without baker's yeast. Food Science and Biotechnology, 33(4), 3279-3290. DOI: 10.1007/s10068-024-01571-7. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:001208952100001.
  2. A.MACİTOVA, A.KASIMAKUNOVA, N.TÜRKER. (2022). Thermal stability enhancement of berry anthocyanins by co-pigmentation with extracts from natural sources. International Journal of Food Engineering, 18(7), 537-545. DOI: 10.1515/ijfe-2021-0260. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000835198300001.
  3. А.Мажитова, А.Кулмырзаев. (2016). Determination of amino acid profile of mare milk produced in the highlands of the Kyrgyz Republic during the milking season. JOURNAL OF DAIRY SCIENCE, 99(4), 2480-2487. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030216001107.

Башка журналдарда басылган макалалары

  1. A.MACİTOVA, S.Zhumakadyrova. (2024). The free amino acid profiling of milk- and cereal-based Kyrgyz ethnic fermented beverages and their contribution to taste formation . Food Science and Applied Biotechnology, 7(1), 67-78. https://www.ijfsab.com/index.php/fsab/article/view/316.
  2. A.MAKAMBAY KIZI, A.MACİTOVA. (2023). Biotechnological valorization of sugar beet wastes into value-added products. MANAS Journal of Engineering, 11(1), 136-144. https://dergipark.org.tr/en/pub/mjen/issue/78236/1280304.
  3. A.MACİTOVA, С.Б.А.. (2023). СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ ВАЛОРИЗАЦИИ ОТХОДОВ ПРЕДПРИЯТИЙ ОБЩЕСТВЕННОГО ПИТАНИЯ С ПОМОЩЬЮ ПРОЦЕССОВ БИОХИМИЧЕСКОЙ КОНВЕРСИИ. ИЗВЕСТИЯ КЫРГЫЗСКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО ТЕХНИЧЕСКОГО УНИВЕРСИТЕТА ИМ. И. РАЗЗАКОВА, 2(1), 1102-1116. https://elibrary.ru/item.asp?id=54934483.
  4. A.MACİTOVA, Ч.А.К.. (2023). БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫК ЫКМАЛАР МЕНЕН МӨМӨ ЖАНА ЖАШЫЛЧА ӨНӨР ЖАЙ КАЛДЫКТАРЫН ВАЛОРИЗАЦИЯЛОО (АДАБИЯТКА СЕРЕП). ИЗВЕСТИЯ ВУЗОВ КЫРГЫЗСТАНА, 3(1), 26-30. https://elibrary.ru/item.asp?id=54828192.
  5. A.MACİTOVA, A.MAKAMBAY KIZI. (2022). САЛТТЫК КЫМЫЗДАН МИКРООРГАНИЗМДЕРДИ БӨЛҮП АЛУУ ЖАНА ИДЕНТИФИКАЦИЯЛОО. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана, 4(-), 21-24. http://science-journal.kg/en/journal/1/archive/15300.
  6. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV, N.Nazarova. (2022). БУУРЧАКТУУЛАРДЫН АМИНОКИСЛОТАЛЫК ПРОФИЛИН ИЗИЛДӨӨ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана, 4(-), 29-34. http://science-journal.kg/en/journal/1/archive/15302.
  7. A.MACİTOVA, J.Smanalieva. (2022). AMINO ACID COMPOSITION AND SOME PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS OF MULTI-FLORAL HONEY FROM MOUNTAINOUS REGIONS OF KYRGYZSTAN. Uludağ Arıcılık Dergisi, 22(2), 188-202. https://dergipark.org.tr/tr/pub/uluaricilik/issue/73408/1143337.
  8. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. (2020). КЫРГЫЗСТАНДЫН ТООЛУУ ЖАНА БИЙИК ТООЛУУ АЙМАКТАРЫНДА ӨНДYРYЛГӨН БЭЭ СYТYН САЛЫШТЫРМАЛУУ ИЗИЛДӨӨ. ИЗВЕСТИЯ КЫРГЫЗСКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО ТЕХНИЧЕСКОГО УНИВЕРСИТЕТА ИМ. И. РАЗЗАКОВА, 3(55), 331-338. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=46121612.
  9. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. (2020). БЭЭ CYТYНYН БЕЛОКТУК КУРАМЫН ЭЛЕКТРОФОРЕЗДЕ ИЗИЛДӨӨ. ИЗВЕСТИЯ КЫРГЫЗСКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО ТЕХНИЧЕСКОГО УНИВЕРСИТЕТА ИМ. И. РАЗЗАКОВА, 3(55), 338-343. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=46121613.
  10. А.Мажитова, А.Кулмырзаев. (2019). Аминокислотный состав кобыльего молока. МОЛОЧНАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ, (1), 59-60.
  11. A.USUBALİYEVA, A.MACİTOVA, C.ÖZBEKOVA, А.Н.Б.. (2018). ИССЛЕДОВАНИЕ АСКОРБИНОВОЙ КИСЛОТЫ (ВИТАМИН С) И БЕТА-КАРОТИНА В ОВОЩАХ ВЫРАЩЕННЫХ В ПАРНИКОВЫХ УСЛОВИЯХ ЧУЙСКОЙ ОБЛАСТИ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана, 2(-), 41-44. http://science-journal.kg/ru/journal/1/archive/11314.
  12. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. (2017). Determination of Amino Acid Composition of Cow’s Milk by Liquid Chromatography Using Precolumn Derivatization. MANAS Journal of Engineering, 5(3), 25 - 34. https://dergipark.org.tr/en/pub/mjen/issue/40448/484357.
  13. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV, C.ÖZBEKOVA, A.BODOŞOV. (2015). Amino Acid and Fatty Acid Profile of the Mare's Milk Produced on Suusamyr Pastures of the Kyrgyz Republic During Lactation Period. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 195(-), 2683-2688. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042815039580.
  14. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. (2015). Review: Physiologically functional components of mare's milk. MANAS Journal of Engineering, 3(2), 1-8. https://dergipark.org.tr/en/pub/mjen/issue/40443/484321.

Докладдары

  1. A.KADIRKULOVA, A.MACİTOVA. Free amino acid composition of yoghurt from different types of milk. 2nd International Conference on Engineering and Applied Natural Sciences, 2022. https://www.iceans.org/.
  2. A.MACİTOVA, K.MIRBEK KIZI. Improvement of Shortbread Nutritional Quality with Sprouted Chickpea Flour. 3rd International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2022. https://www.icaens.com/kopyas%C4%B1-2-nd-caens-2022.
  3. K.SARTOVA, A.MACİTOVA, D.ABDIKALYKOVA. New Sorbents from A Waste of Local Plant Raw Materials for Water Purification from Dichromate Ions. 4th International Advanced Engineering Technologies (ICADET), 2022. https://www.icadet.org/.
  4. K.SARTOVA, D.Abdikalykova, G.Kambarova, A.MACİTOVA. OBTAINING ADSORBENTS FROM PLANT WASTE IN NATIVE AND MODIFIED FORMS . International Symposium on Advanced Engineering Technologies, 2022. http://isadet.com/.
  5. K.SARTOVA, A.MACİTOVA. Arabinogalactan – from tarragon wormwood (Artemisia Dracunculus). 1st International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2021. https://www.icaens.com/kopyas%C4%B1-publication.
  6. K.SALIEVA, A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. MANUFACTURING OF ACIDOPHILUS MILK WITH MARE’S MILK. IV. International Eurasian Agriculture and Natural Sciences Congress, 2020. https://online.agrieurasia.com/TR/.
  7. K.SARTOVA, A.MACİTOVA, Г.МАрапбаева, С.Жаңыл, M.MYRZAGULKYZY. ACCELERATED METHOD FOR EXTRACTİNG FLAVONOIDS FROM TARRAGON WORMWOOD (ARTEMISIA DRACUNCULUS). IV. International Eurasian Agriculture and Natural Sciences Congress, 2020. https://online.agrieurasia.com/TR/.
  8. B.BORKOYEV, K.SALİYEVA, K.SARTOVA, A.MACİTOVA, G.M.Arapbaeva. Extractable Substances from Plant Biomass Waste. 1 st International Congress of The Turkic World on Health and Natural Sciences, 2019. DOI: -. http://firstcongress.oshsu.kg/assets/documents/info.pdf.
  9. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. Composition, nitrogen fraction, and amino acid profile of mare’s milk produced in the mountains and highlands. 2019 American Dairy Science Association® Annual Meeting, 2019. https://www.adsa.org/Meetings/2019-Annual-Meeting.
  10. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. Effect of milking season and pasture location on bioactive components of mare’s milk produced in Kyrgyzstan. 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (Euras, 2019. https://www.eurasianbiochem.org/previous_conferences.html.
  11. K.SARTOVA, A.MACİTOVA. An alternative source of biodiesel based on tarragon (Artemisia Dracunculus). 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (Euras, 2019. https://www.eurasianbiochem.org/previous_conferences.html.
  12. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. Application of the diethyl ethoxymethylenemalonate (DEEMM) reagent to the RP-HPLC determination of amino acids in foods. The XXII International Scientific Conference of Young Scientists and Specialists, 2018. https://indico.jinr.ru/event/436/.
  13. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV. Amino Acids Composition of Mare’s Milk Produced in Alamedin Gorge of Kyrgyz Republic. The Eurasian Agriculture and Natural Sciences Congress, 2017, 2017. https://biskek.agrieurasia.com/TR/tum-duyurular/.
  14. A.MACİTOVA, A.KULMIRZAEV, C.ÖZBEKOVA. Fatty Acid Profile of Mare’s Milk Produced in the Mountain and Highland of Kyrgyzstan during Milking Season. Ancon 2017- International Congress on Chemistry and Materials Science, 2017. http://ancongress.com/main/c/20172/en.

Китептери

-

Долбоорлору

  1. К.Сартова, Э.Өмүрзак Уулу, Б.Боркоев, К.Салиева, А.Усубалиева, А.Мажитова, К.Г, С.Ш, Д.А, А.Г. Жергиликтүү өсүмдүк сырьелорунун калдыктарын кайрадан иштетүүнүн технологиясын иштеп чыгуу. 0007671.

Патенттери

-

Дизайндары

-